Leto 2024 Albanija Leto 2024 Saranda | Letovanje

| Saranda | Letovanje

Saranda Leto 2023
Saranda je apsolutni favorit svih posetilaca primorja Albanije, smeštena je na obali Jonskog mora tik uz granicu sa Grčkom. Ovaj primorski grad će svaki turista napustiti zadovoljan, odmoran i nasmejan, jer će tokom boravka u Sarandi uživati na uređenim plažama, mirisu stabala limuna i maslina koja se nalaze po čitavom gradu, šetalištu, kafićima i restoranima i u pogledu na ostrvo Krf koje se nalazi tačno preko puta ovog letovališta. Ono što posebno ističe Sarandu na mapi turizma Albanije je izuzetan spomenik prirode - Modro oko odnosno 18 izvora vode koji izviru iz kraškog tla. Izvori se nalaze 25 kilometara od Sarande i svaki sekund proveden u lepoti ove intenzivne plave vode će zasigurno ostati u najlepšem sećanju svakog putnika.
Veličanstvena promenada na obali, carstvo palmi i hladovine, moderni i vrlo uslužni restorani sa i više nego povoljnim cenama, a sve u podnožju tragova drevne antičke istorije, nadomak priča koje oduševčjavaju sve ljubitelje starina. Ali, vredi i naglasiti – Saranda je malo carstvo i noćnog provoda.
Nedaleko od grada, u kojem danas živi oko 20.000 meštana, uzdižu se ostaci različitih utvrđenja, ali i antičkog grada Butrinta, koji je svojom lepotom zaslužio zaštitu UNESCO-a kao Svetska kulturna baština. Saranda je upravo svojom rastućom lepotom i saznanjima o njenoj okolnoj istoriji, postala meta sve većeg broja turista koji krstare Mediteranom. Iako najveći broj meštana jesu Albanci, ovde žive i Grci, čija je postojbina nedaleko udaljena od Sarnde, koja se zato smatra i centrom grčke nacionalne manjine u Albaniji.
Ime grada potiče od grčkog nazova Sveta Saranda, koji je označavao čuvenih 40 mučenika Sebaste, a vremenom se ime mesta menjalo od Aya Sarandi, Sarandoz, pa sve do današnjeg. Mlečani, a potom i Italijani, grad su vekovima nazivali Santa Quaranta, „Sveta četrdesetorica“. Tokom Drugog svetskog rata, fašistički diktator Benito Musolini je Sarandi promenio ime u Porto Edda, po svojoj najstarijoj ćerki.
I pored burne istorije i svih „osvajanja“ i modernog doba, danas je Saranda pravi biser Albanske rivijere i sa svojim plažama, uvalama, zalivima, prirodnim lepotama i neodoljivo gostoprimljivm meštanima, definitivno mesto najvrednije posete svih ljubitelja letovanja na Jonskim obalama.
Plaže Sarande 
Saranda je primer letovališta sa brojnim plažama u samom gradskom okruženju – Gradska, Flamingo, Mango, African. Nedaleko od Sarande, na oko 10 km udaljenosti, zbog kojih letovanje u Albaniji postaje sve poznatije, nalaze se biseri prirodnih lepota – Manastirska plaža i Pasqyra (poznata i kao Mirror beach). Posebno izdvajamo zaista zadivljujuću privlačnost Krorez plaže do koje se dolazi isključivo plovidbom, ali gde svako od posetioca pronađe utočište vredno pamćenja i predivnog hedonizma, a sve zahvaljujući tirkiznom plavetnilu Jonskog mora.
Plaže ka severu, na putu ka Valoni
Od plaža udaljenih od Ksamila i Sarande, predlažemo vam posete onim koje se pružaju na obali Jonskog mora i prostiru se u pravcu severno od Sarande, koji vodi ka drevnom gradu Valoni:  Dhermi (dugačka, beli pesak, brojni lokali i restorani i čak vrlo bogat noćni provod), Drymades (u stenovitoj uvali, bez gužve, beli pesak, nedaleko od plaže Dhermi), Gjipe (u idiličnom zelenom prirodnom okruženju, ispod planinskih obromaka, bez gužvi, bez direktnog pristupa automobilima), Borsh (najduža plaza Albanije, 7km, masline i divna priroda, uvek bez gužvi), Livadhi (jako dugačka, poznata po zalascima, puno kafića i restorana na obali), Himara (u lepom velikom zalivu, urbana, popularna,lako pristupačna, bistro more).
Letovanje u Sarandi u nekoliko reči – plavetnilo, povetarac, palme, pesak, uvale, jeftino, suveniri, slatkiši, bogat noćni provod.

| Saranda | Letovanje | Fotografije

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 21:00

Telefoni:
+381 21 6610 745

×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama