Poklonička putovanja

| Manastiri Tumane i Nimnik

Pokloničko putovanje do manastira Tumane i Nimnik

 

25.04.2021.

 

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 06:30 h. Dolazak u manastir Tumane koji se nalazi na 10-ak km od Golupca.  Prisustvovanje Svetoj Liturgiji. Poklonjenje moštima Svetog Zosima Tumanskog (podvižnik iz vremena Svetog kneza Lazara i njegove mošti su otkrivene 1931.god.) , Svetog Jakova Arsovića ( jedan od najvernijih učenika Svetog vladike Nikolaja i nedavno je proglašen za svetitelja), Čudotvornoj Ikoni Presvete Bogorodice Kurske, koju su doneli ruski monasi. Slobodno vreme za obilazak manastira.

Nastavak putovanja prema manastiru Nimnik. Usputni panoramski obilazak Golubačke tvrđave.

Odlazak u manastir Nimnik (nalazi se nedaleko od sela Kurjače, opština Veliko Gradište). Obilazak crkve posvećene prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog , kapele Svetinja i izvora Sv.Nikoline. Prisustvovanje grupnoj molitvi. Slobodno vreme u manastiru. Polazak za Beograd.

Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

            CENA ARANŽMANA: 1.200 DINARA

Aražman obuhvata

  • Prevoz turističkim autobusom (tv, video i audio oprema, klima).
  • Razgledanja i obilaske po programu.
  • Usluge pratioca grupe.
  • Agencijske usluge.

Način plaćanja

  • Gotovinskom uplatom 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
  • Uplatom na tekući račun firme na osnovu izdatog predračuna
Samo nedeljom i praznikom leti, provodio bi odmor iza crkvice Svetih Apostola Petra i Pavla, s južne strane do ogradnog zida, sedeći na jednoj dasci lepo zamaskiran u zelenom žbunju i čitao bi Psaltir. Svakome ko voli monaštvo bilo je milo videti ga i kad radi i kad hodi. Radio je marljivo, vredno i nekako dostojanstveno i molitveno, a kad hoda hodao je tiho, s razmišljanjem pognute glave kao da razgovara s nekim, i primećivalo se da se u hodu moli. Ubrzo je tada postao monah, svakako na predlog Vladičin. Onako u dugoj, sivoj, prljavoj od štamparske farbe mantiji, sa dugom kestenastom nečešljanom kosom, veoma gustom i dugom bradom i visokom svetogorskom skufijom sa vezanim krstom na čelu i krstastim u ruci štapom, u svom tihom hodu izgledao je kao Sveti Antonije ili koji od svetih podvižnika prvog vremena hrišćanstva. Na njegovim evanđelski apostolski vedrom i ponosnom licu i čelu bez bora, s malom bradavicom na sredini, ocrtavao se čitav raj i blaženstvo toga Hristovog čoveka i podvižnika.

*Manastir Tumane, Đerdapski Ostrog. Za ime manastira vezano je nekoliko predanja za Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao svoj dvorac u obližnjem selu Dvorište.[1] Prilikom odlaska u lov nehotice je ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je poneo vidaru na lečenje pustinjak mu reče Tu mani tj. Nema leka - pusti da tu umrem. Da okaje greh Miloš podiže zadužbinu- manastir u koji položi Zosimove mošti. Dok je zidao manastir stiže knežev poziv da dođe u boj. Tu mani, pa dođi na Kosovo. Od dvostrukog tu mani manastir dobija ime Tuman.

Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira. Prvi put se pojavljuje u popisu 1572/3. godine. Popis iz vremena sultana Murata III određuje lokaciju manastira kod sela Tuman. U manastiru su (1891) redovno održavani "naročiti parastosi" Milošu Obiliću - kao zadužbinaru.Manastirska crkva posvećena je Svetom arhangela Gavrilu, zidana je u srpsko-vizantijskom stilu. U naosu crkve se nalazi kivot sa moštima Svetog Zosima Sinajita. Manastirski kompleks čine još i veliki konak, mali konak, isposnica iznad koje se nalazi kapela prepodobnog Zosima Sinajita.

Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog. Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekoliko sačuvanih u Srbiji.

*Manastir Nimnik – U šumovitoj stiškoj udolini, tri kilometra od sela Kurjače, asfaltirani put vodi do čuvenog manastira Nimnik. To je manastir iz vremena Kosovskog boja. Bio je spaljen za vreme Kočine krajine, a obnovljen za vreme Miloša Obrenovića. U Nimniku je bila jedna od prvih škola na ovom području.
Manastirski kompleks čine crkva, kapela i konak. Prema legendi, manastir je dobio ime po rečima Vlahinje, devojčice koja je na pitanje Turaka, gde je manastir i ima li hajduka, odgovarala samo sa “nušću nimik“, što bi u prevodu značilo “ne znam ništa“. Osmanlije su je tu posekle. Kada su je ožalošćeni roditelji našli, oko njene glave plamtao je plavičasti oreol. Volovi, koji su vukli kola sa detetovim telom, hteli su da idu samo ka manastiru. Sahranili su je u porti manastira, a na njenom grobu podigli malu kapelu koja se danas naziva “svetinja“ i u narodu se veruje da ima lekovita svojstva.

• Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene na monetarnom tržištu, promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima

• Klijenti su u obavezi da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja, i da svojim potpisom na prijavi/ugovoru o putovanju daju saglasnost sa istom.  

*SATNICA i plan puta i razgledanja lokaliteta koji su navedeni u programu izleta su orijentacionog karaktera I podložni su promenama u zavisnosto od prilika u saobraćaju, prilikama na lokalitetima koje razgledamo, meteoroloških  prilika, ponašanja putnika ili više sile. 

KORISNE INFORMACIJE

*  ZAUSTAVLJANJE RADI USPUTNIH ODMORA PREDVIĐENO JE NA SVAKIH 3,5 DO 4 SATA VOŽNJE NA USPUTNIM STAJALIŠTIMA, A U ZAVISNOSTI OD RASPOLOŽIVOSTI KAPACITETA STAJALIŠTA I USLOVA NA PUTU.

NAPOMINJEMO DA JE PUTOVANJE GRUPNO, I TOME JE SVE PODREĐENO. PREMA TOME POTREBNO JE JASNO SAGLEDAVANJE SITUACIJE DA SU U VOZILU, MUZIKA I FILMOVI KOJI SE PUŠTAJU, NEUTRALNI PO SVOM SADRŽAJU, TEMPERATURA U VOZILU NE MOŽE SE INDIVIDUALNO ZA SVAKO SEDIŠTE PODEŠAVATI, I IMAJTE U VIDU DA ONO ŠTO JE ZA NEKOGA TOPLO, ZA DRUGOG JE HLADNO I SL. DAKLE, ZA GRUPNO PUTOVANJE POTREBNO JE PUNO RAZUMEVANJE MEĐU PUTNICIMA I OSEĆAJ KOLEKTIVIZMA.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u autobusu i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni prevoznik niti hotel ne odgovaraju za iste! U slučaju obijanja autobusa, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

GARDEROBA  sportska odeća i obuća prilagođena kretanju.

*Minimalani broj prijavljenih  putnika je 50. Mesta u autobusu se određuju po redosledu prijavljivanja.

Organizator putovanja je Turistička agencija „Hedonic Travel", licenca OTP 89/2020 izdata 31.01.2020. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.


telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
dežurni tel: +381 65 366 44 55 tel: +381 11 3 66 44 55
E-mail: info@hedonictravel.rs


POSLOVNICA NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Javana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 18:00

Telefoni:
dežurni tel: +381 65 800 50 10

E-mail: hedonic021@hedonictravel.rs


×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama