Leto 2024 Turska letovanje 2024 Turska autobusom

| Turska autobusom

Turska je država koja se prostire većim delom na području zapadne Azije i sa okvirno 3% teritorije u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora. Predstavlja zemlju kontrasta koja je sa jedne strane uspela da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost.

Zemlja koja spaja istok i zapad, dva kontinenta, bila je dom za mnoge značajne kulture i svetske civilizacije više od deset hiljada godina. Mnogi je nazivaju kolevkom civilizacije, a iskopine koje svedoče o tragovima ljudskog života iz doba neolita, vraćaju nas 6.500 god. p.n.e. Od tada pa sve do savremenog doba ovim teritorijama prohujalo je nebrojeno civilizacija i kultura, svaka od njih ostavljajući vidljive tragove.

Danas Turska zauzima površinu od 780.580 km2 i ima oko 73 miliona stanovnika. Poslednjih godina turizam je doživeo nagli uspon, a Turska se svrstala u 20 najznačajnijih svetskih turističkih destinacija.

Prelepi pejzaži smaragdnih uvala, kilometri peskovitih plaža, bistra tirkiznoplava voda, mediteranska klima, tradicionalna kuhinja, krstarenja, luksuzni hoteli, privlače godišnje preko 27 miliona turista iz celog sveta.

Bitno je napomenuti i da je Turska kuhinja jedna od 5 svetskih kuhinja, tako da nikako nemojte zaboraviti da probate dolmu, kebab, doner i čuvene turske slatke specijalitete - baklavu, tufahije, kadaif, alvu i ratluk ili da popijete njihov čaj koji se pije tokom čitavog dana i nudi kao dobrodošlica gostu.

Naravno, prilikom šopinga, cenkanje nije samo poželjno, nego i obavezno. Budite prvi koji će ući u tek otvorenu radnju, napravite sefte trgovcima i dobićete odličnu cenu!  

Ne zaboravite da kupite neki suvenir. Tradicionalni suvenir u Turskoj je nazar (evil eye stone) koji možete videti u različitim varijantama i na svakom koraku. Potiče iz turske mitologije i osnovna mu je funkcija da štiti od uroka. Okruglog je oblika, sa koncentričnim krugovima različitih boja, najčešće su napravljeni suveniri od stakla. Neki ga zovu plavim ili tigrovim okom, jer najviše ih ima u plavoj boji.

Kroz ponudu agencije Hedonic travel svoje istraživanje lepota Turske možete započeti posetom Kušadasija, nekada malog ribarskog naselja, a danas popularnog turističkog mesta na obali Egejskog mora koje u toku jedne letnje sezone poseti i preko milion turista. Ovaj lučki grad je posebno popularan po takozvanom golubijem poluostrvu koje je nezaobilazno mesto vaših večernjih šetnji uz obilazak tvrđave, svetionika i malog zoološkog vrta. Sve popularnije letovalište na mapi turizma u Turskoj je Sarimsakli, koje se ističe svojom dugom peščanom plažom, ali je prevashodno atraktivan zbog podatka da je vlažnost vazduha u ovom mestu neverovatnih 0,5 te je zbog toga dobio status vazdušne banje.

| Turska autobusom | Fotografije

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 21:00

Telefoni:
+381 21 6610 745

×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama