Blog Grčka

| Paralija

Sve lepote Olimpske regije počinju u Paraliji.

Paralija je neizostavno letovalište svih putnika regiona. Veoma lako je dostupna turistima iz Makedonije, Bugarske, Turske, ali prevashodno je popularna kao najzastupljenija destinacija za putnike iz Srbije. Nalazi se na putnom pravcu ka Atini E75 koji vodi dalje ka ostalim južnim letovalištima Olimpske regije. Smeštena je na samo 7km od grada Katerini, administrativnog centra regije Pieria, u podnožju gorostasne planine Olimp. Paralija je svoju popularnog steka prvenstveno izrazito pristupačnim ponudama za studije i apartmane, ali i peščanoj plaži dugoj 3km koja ovo mesto spaja sa susednim Olympic beach-om.

Paraliju zapljuskuju vode Egejskog mora koje je u ovom delu izuzezno mirno i toplo zahvaljujući velikom plićaku, a cela ova regija ponosno nosi obeležje Plave zastavice. Zbog toga je često i izbor porodica sa decom. Nakon relaksirajućeg dana na plaži porodice sa decom se u popodnevnim satima najčešće sreću kod luna parka u centru Paralije koji je otvoren tokom čitave godine ili čuvenom voziću koji prolazi kroz mesto i okolinu. Paralija je isto tako i top destinacija za mlade, jer se upravo ovde nalaze neke od najpoznatijih diskoteka ove regije, veoma zastupljenih među našim turistima, jer je u noćnom provodu Paralije dominantna srpska muzika. Upitanju je Omilos na samoj obali i poslednjem spratu sa čije terase se pruža pogled na more. Druga diskoteka koja se izdvaja je Gold i smatra se jednom od najlepših u severnoj Grčkoj, a najčešće ugošćava poznate grčke izvođače. Centar mesta je prilično velik za primorsko mesto i potpuno razvijen. U Paraliji ćete pronaći veliki broj restorana sa brzom hranom i girosima, kao i sa morskim plodovima, musakama i drugim grčkim specijalitetima. Zatim tu su razne suvenirnice, manji marketi, verovatno jedan od najvećih i najsnabdevenijih super marketa u Grčkoj Lidl, kafići u centru i na obali, ali ono što Paraliju posebno izdvaja od ostalih turističkih mesta je prilično jeftin šoping kvalitetne garderobe i pokućanstva, a najzastupljeniji je veliki izbor robe od kože i krzna.

Centrom Paralije dominira ogromna Paralijska crkva koja jednim delom zalazi na šetalište, a drugim na samu obalu i plažu. Arhitektura crkve je zaista zadivljujuća, dok enterijer sve posetioce apsolutno ostavi bez daha. Više informacija o crkvi pronađite ovde.

Korisne informacije:

-          Da li ste znali da u Paraliji postoji gradski prevoz koji vas po povoljnim cenama, konkretno 1,70€, vodi do Katerinija? Iako u Paraliji postoji veliki broj manjih prodavnica i supermarketa, preporučujemo da ipak posetite i ovaj grad u kom se svake srede i subote otvara velika pijaca gde možete pronaći povoljno voće, povrće, začine, tkanine, proizvode od maslina i jednostavno uživati i osetiti puls lokalnog stanovništa i pijačnu vrevu.

-          U samoj Paraliji postoji i malo pristanište za lokalne ribare koji svakodnevno donose svežu ribu, koju možete pripremiti sami ili probati u lokalnim tavernama koje se nalaze u blizini.

-          Lokalci će vam reći da je voda, za razliku od drugih letovališta u Grčkoj, adekvatna za piće, međutim ipak se preporučuje kupovina flaširane vode koja je u marketu Lidl izuzetno povoljna - paket od 6 flaša 1.5l izmešu 1€ i 1.5€.

-          Za bilo kakve nepredviđene situacije i prehlade, u Paraliji su dežurna dva lekara, Dr Georgia i Dr Stavros koji govore srpski jezik.

Odmor u Paraliji pruža i razne aktivnosti za one koji žele malo adrenalina. Ravna obala, bez uvala i skrivenih zaliva je idealna za razne sportove na vodi, a možda najpopularnija je vožnja gliserom na takozvanoj „banani“. Isto tako je veoma popularna i vožnja biciklom, kao i duge šetnje, za koje je obezbeđena staza duga 2,5km. Za sve koji žele samostalno da istaže regiju rent-a-car je prilično razvijen - cene za iznajmljivanje motora se kreću oko 15€, a za automobil oko 40€ dnevno.

Turistička agencija Hedonic travel je u saradnji sa lokalnim partnerom Kirki travel pripremila i veliki broj izleta kako bi svi posetioci imali ispunjen i interesantan odmor i u potpunosti upoznali regiju. Informacije o izletima i cenama pronađite ovde.

Iako je opšte poznato da lokalno stanovništo Paralije pretežno poznaje i govori srpski jezik izdvajamo neke od osnovnih grčkih reči koje vam mogu pomoći u svakodnevnoj komunikaciji i doprineti da makar na kratko osetite grčki duh:

Zdravo - Jasas

Dobro jutro - Kalimera

Dobro veče - Kalispera

Laku noć - Kalinihta

Hvala - Efharisto

Živeli - Jamas

Koliko košta - Poso kani

Gde je - Pu ine

Bolnica - Nosokomio

Apoteka - Farmakio

Doktor - Jatros

telefon.png

last-minute.png

telefon.png

×

INFORMACIJE I KONTAKT TELEFONI

POSLOVNICA BEOGRAD
HEDONIC TRAVEL BEOGRAD
(Gavrila Principa 52)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 19:00
Subota: 09:00 - 15:00

Telefoni:
tel: +381 11 3 66 00 22
tel: +381 11 3 66 44 55

E-mail: info@hedonictravel.rs


OVLAŠĆENI SUBAGENT - NOVI SAD
HEDONIC TRAVEL 021
(Jovana Subotića 21, lokal 1)


Radno vreme
Pon - Pet: 09:00 - 16:30

Telefoni:
+381 21 6610 745

×

Newsletter (prijava)

Ostavite nam email adresu, kako bi Vas obaveštavali o aktuelnim ponudama.* Prijavom ste saglasni da Vas možemo povremeno obaveštavati o aktuelnim ponudama